Ce reprezintă ConfiRisk și cum se calculează

Ce reprezintă ConfiRisk și cum se calculează

by
09-12-2019

ConfiRisk - instrument pentru antreprenori

ConfiRisk este un instrument pe care l-am dezvoltat împreună cu echipa Confidas. Dorim ca el să fie util pentru cât mai mulți antreprenori, iar în esență, exprimă un rating sau o notă pentru compania analizată, ca o sinteză a informațiilor financiare, a informațiilor fiscale și juridice disponibile în baza de date Confidas.

 

ConfiRisk este exprimat pe o scară de la 0,1 (minim) la 9,9 (maxim), semnificând cât de riscantă este societatea din punct de vedere al onorării obligațiilor sale la termenele cerute de furnizori și de diverșii creditori. Cu cât nota este mai mare, cu atât riscul de dificultăți financiare pe un orizont previzibil este mai scăzut.

 

 

Informația este utilă:

  1. Pentru furnizori ai tăi, actuali sau potențiali. O firmă care vrea să lucreze cu tine se va uita la ratingul ConfiRisk, iar în funcție de el poate percepe afacerea ta ca fiind mai mult sau mai puțin riscantă în ceea ce privește capacitatea de onorare a plăților la timp;
  2. Pentru tine, dacă ești antreprenorul sau persoana din conducerea firmei. Astfel, vezi cum este perceput business-ul tău de către terți: potențiali furnizori, bănci, leasing etc. Într-un cuvânt, entități care ți-ar putea acorda credit comercial sau financiar. Dacă ai un scor bun, furnizorii te vor privi mai bine și vei putea negocia cu ei termene mai bune de plată, desigur, totul în contextul industriei din care firma ta face parte.

Intervale valorice și încadrări privind riscul

 

 

 

Cum calculăm ratingul ConfiRisk

ConfiRisk este calculat pentru toate societățile care au o cifra de afaceri de minim 40.000 RON. Ratingul este o combinație de mai mulți factori, care au legătură cu:

  • activele circulante din bilanț (stocuri, creanțe, disponibilități bănești), gestionarea datoriilor pe termen scurt;
  • profitabilitatea firmei și ce anume decid asociații sau acționarii atunci când au profit: păstrează rezerve în companie pentru a dezvolta firma sau, mai degrabă, își retrag dividende;
  • cât de capitalizată este firma - cu alte cuvinte, cât din activitatea firmei este finanțată de către acționari și cât este finanțată prin datorie;
  • comportamentul firmei în ceea ce privește plata datoriilor către bugetele de stat;
  • aspecte juridice care țin de stările constatate la ONRC, implicarea acționarilor în alte companii cu o situație problematică și alte criterii din zona juridică și fiscală;
  • alte elemente.

O precizare importantă este aceea că ratingul ConfiRisk nu își propune să estimeze sau să anticipeze situațiile de posibile insolvențe, ci are scopul să atenționeze privind potențiale dificultăți ale unei firme. Primele simptome de dificultate financiară sunt reprezentate de întârzierile repetate în onorarea obligațiilor.

 

În cazul deteriorării situației financiare, prin măsuri adecvate se poate îmbunătăți starea companiei (vezi aici recomandări - Cum crești nota ConfiRisk pentru firma ta)

 

Îți recomand să urmărești atât ConfiRisk-ul afacerii tale, cât și al partenerilor tăi de afaceri, pentru a vedea cum te situezi și cum se situează ei din punctul de vedere al capacității de onorare a obligațiilor.

 

Află ratingul ConfiRisk al afacerii tale. Creează-ți un cont gratuit apăsând aici!

 

 

Despre autor

 

Cristian Tudorescu este consultant financiar pentru IMM-uri și startup-uri, cu un background de peste 15 ani în piețe financiare și de capital, precum și în consilierea antreprenorilor medii și mici din România în vederea unei creșteri sustenabile a afacerilor lor. Instrumentul ConfiRisk este construit și optimizat sub coordonarea sa, având în spate experiența lui de analiză financiară și de risc, analiză statistică aplicată pe companiile care funcționează în economia românească.

 

Îl puteți contacta la adresa [email protected]

 


Cristian este cofondator BusinessInsights - unde oferă resurse informaționale, educaționale și consultanță pentru antreprenori.

 

Articole recomandate

Autor:
Postat în categoria Articole, în data: 09-12-2019

Autor:
Postat în categoria Știri, în data: 03-06-2019

Autor:
Postat în categoria Știri, în data: 15-03-2019

Suntem fericiți să vă anunțăm că Eduard Burghelia, fondatorul Confidas, în vârstă de 21 de ani, a primit premiul „Tânărul antreprenor al anului” din partea Romanian Business Leaders, una dintre cele mai importante comunități de business din România.

Despre Confidas

Bine ai venit pe blogul Confidas!
Aici vei găsi sfaturi de la experți și informații utile afacerii tale.


Confidas este o platformă cu milioane de date despre companiile din România și îți permite să expui public companiile care nu te-au plătit la timp. Utilizatorii noștri au acces la rapoarte de credit, primesc alerte legate de starea financiară a clienților lor și înregistrează incidente de plată pentru a recupera facturile neîncasate mai rapid.


Află mai multe despre Confidas – click aici
Abonează-te la newsletter!
Alătură-te celor peste 500 de companii care primesc cele mai bune sfaturi de business
Următește Confidas
Categorii

Cât de bine îți cunoști clienții?

Vinde cu încredere și diminuează-ți riscul comercial prin verificarea clienților și a prospecților