Tratamentul fiscal complet al veniturilor din dividende și provocări privind declararea și plata

Tratamentul fiscal complet al veniturilor din dividende și provocări privind declararea și plata

10-12-2019

În contextul în care autoritățile fiscale au ȋnceput să emită decizii de impunere fiscală privind CASS datorată pentru veniturile din dividendele obținute de către persoanele fizice pȃnă la sfȃrșitul anului 2017, recomandăm antreprenorilor să se familiarizeze cu obligațiile pe care ale au în legătură cu dividendele încasate și să verifice dacă solicitarea este justificată sau nu, putȃnd alege să o conteste conform legii.

 

Veniturile din dividende obținute de persoanele fizice se numără printre veniturile din investiții pentru care sunt datorate impozit pe venit și contribuție la asigurările sociale de sănătate. Contribuția de sănătate se datorează totuși doar în anumite condiții.

 

Impozitul pe dividende trebuie calculat, reținut și plătit către Bugetul de Stat de către companiile care plătesc dividende acestor persoane fizice, pȃnă pe 25 a lunii următoare celei ȋn care dividendele sunt plătite. În cazul ȋn care companiile distribuie dividende ȋnsă nu le și plătesc pȃnă la sfȃrșitul anului calendaristic (din lipsă de fonduri, de exemplu), data scadentă pentru ȋndeplinirea calculării, reținerii și plății impozitului pe dividendele distribuite devine 25 ianuarie inclusiv a anului următor, chiar dacă plata nu s-a realizat.

 

Cota de impozitare ȋn vigoare pentru veniturile din dividende este de 5%.

 

Ȋ