Ce este certificatul privind starea de urgenta

Ce este certificatul de situatie de urgență și cum îl poți obține

07-04-2020

Odată cu apariția efectelor create de Coronavirus la nivelul economiei naționale, instituțiile centrale au răspuns apelurilor mediului privat ce au solicitat măsuri economice de susținere a activității întrerupte sau drastic reduse de efectele acestei pandemii și de măsurile luate de autorități. 

 

Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează acest certificat privind starea de urgență companiilor afectate economic de efectele pandemiei de Coronavirus pentru ca acestea să poată beneficia de scutiri la plata utilităților sau a chiriei.

 

Referitor la plata indemnizațiilor pentru angajații care au fost trimiși în șomaj tehnic, mulți antreprenori se temeau de faptul că acestea vor fi mai întâi plătite de companie și că statul va transfera ulterior echivalentul acelor sume către companii. Ei bine, conform unui comunicat remis recent de Guvern “în timpul stării de urgență, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, indemnizația de care beneficiază salariații să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj” și mai mult de atât, conform declarațiilor doamnei Violeta Alexandru, ministru al Muncii și al Protecției Sociale “Nu plătesc angajatorii, respectiv nu avansează niciun ban angajatilor sau colaboratorilor de la dânșii. Guvernul va plăti aceste fonduri din care vor face plățile către angajați.”. Trebuie precizat faptul că această indemnizație va avea un cuantum de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă pe care pe fiecare persoană îl ocupă, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut specificat de Legea nr.6/2020.

 

Cine poate obține un Certificat pentru Situație de Urgență?

 

Orice companie a cărei activitate a fost întreruptă total sau parțial în perioada stării de urgenţă decretate de către președintele României sau care a înregistrat o diminuare a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020, după cum urmează:

I. Pentru Certificatele pentru Situație de Urgență TIP 1, domeniile de activitate în care operatorul trebuie să opereze, conform codurilor caen prezentate, sunt: serviciile destinate populației,